Jakie zioła wpływają na zmianę wartości INR?

Jakie zioła wpływają na zmianę wartości INR?Oceń:

Pytanie nadesłane do redakcji

Jakie zioła wpływają na zmianę INR?

Odpowiedziała

dr n. med. Agnieszka Padjas
specjalista chorób wewnętrznych
Klinika Alergii i Immunologii Collegium Medicum UJ

U zdrowej osoby, nieprzyjmującej leków z grupy antagonistów witaminy K, INR wynosi 0,9-1,1 i jest niezależny od diety. W trackie leczenia lekami z grupy antagonistów witaminy K (w Polsce dostępne są preparaty acenokumarolu i warfaryny) INR przyjmuje większe wartości. W zależności od przyczyny, z jakiej powodu lek był włączony, INR powinien mieścić się albo w przedziale 2-3 lub 2,5-3,5. Dawkę warfaryny lub acenokumarolu dobiera się indywidualnie u każdego chorego, a w trakcie leczenia zaleca się dietę ze stałą ilością (podażą) witaminy K. W tej grupie chorych spożycie produktów bogatych w witaminę K może spowodować osłabienie działania leku i w konsekwencji zmniejszenie wartości INR.

INR może być także wydłużony u chorych z niedoborem witaminy K, wówczas podawanie preparatów witaminy K lub dieta bogata w witaminę K, może zmniejszyć wartość INR. Oczywiście, jeśli niedobór tej witaminy wynika z zaburzeń wchłaniania, to dieta, zawierająca produkty bogate w witaminę K, nie spowoduje normalizacji wartości tego wskaźnika. Należy jednak pamiętać, że istnieje wiele innych przyczyn podwyższonych wartości INR (np. marskość wątroby), w których dieta (warzywa czy zioła) nie mają wpływu na wartość tego wskaźnika.

Reasumując, tylko w wybranych przypadkach możemy się spodziewać, że warzywa czy zioła, o których mowa w pytaniu, wpływają na zmianę INR.

Pokarmy bogate w witaminę K, powodujące zmniejszenie wartości INR, u chorych leczonych lekami z grupy antagonistów witaminy K to: jarmuż, szpinak, różne odmiany kapusty (chińska, liściasta, także kapusta kiszona), liście botwiny, brukselka, brokuły, rzeżucha, mniszek lekarski (liście), sałata, natka pietruszki, szparagi, cebula, cykoria, lucerna, pokrzywa, awokado, olej sojowy, mleko sojowe. Pokarmy (w tym zioła) mrożone są zwykle bogatsze w witaminę K niż świeże.

Data utworzenia: 25.06.2014
Jakie zioła wpływają na zmianę wartości INR?Oceń:
Wysłanie wiadomości oznacza akceptację regulaminu

Publikacje, którym ufa Twój lekarz

Medycyna Praktyczna jest wiodącym krajowym wydawcą literatury fachowej. 98% lekarzy podejmuje decyzje diagnostyczne lub terapeutyczne z wykorzystaniem naszych publikacji.

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.

Lekarze odpowiadają na pytania

Przychodnie i gabinety lekarskie w pobliżu

Leki

Korzystając ze stron oraz aplikacji mobilnych Medycyny Praktycznej, wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki oraz zgodnie z polityką Medycyny Praktycznej dotyczącą plików cookies